Keresés: 
 
Főoldal Észleléshez Havi ajánlatok Holdtérképek a világhálón
 
Holdtérképek a világhálón
Szerző: Kolarovszki-Sipiczki Zoltán
Utolsó módosítás: 2010. March 09., Tuesday

Az első ajánlat a Rükl Holdatlasz (1. negyed - 2. negyed - 3. negyed - 4. negyed) online verziója. Mindazoknak ajánlható, akik a hagyományos kiadást kedvelik, hiszen a lapozgatás klikkelésre cserélésén kívül nincs különbség a két verzió között.

The-Moon wiki elnevezésű honlap számos térképhez tartalmaz linkeket, a Lunar-100 alakzataihoz listákat és képeket, az holdi alakzatok betűrendes katalógusát, stb. Igazán hasznos kis oldal. Emellett a Rükl atlasz modernebb feldolgozása is elérhető, azonos felosztásban de fényképekkel (link). Az egyetlen komoly kifogás a képek minősége lehet.

 

The Full Moon Atlas szintén valódi felvételekből összeállított atlasz,  a képeket nem tarkítják feliratok, de ha a kurzort egy alakzat fölé visszük, megjelenik annak a neve. Könnyen használható és a képek is élvezhető minőségűek.

 

Végül pedig egy igazi kincsesbányát ajánlanék azok figyelmébe, akik még nem ismerik. A houstoni Lunar and Planetary Institute honlapján igen komoly térképgyűjtemények (link 1 ill. link 2) találhatók, a különböző Apollo missziók és Ranger szondák képeitől egyes területek letölthető poszterméretű geológiai térképéig nagyon sokrétű adatbázis ez. Külön délutánokat vesz igénybe teljes mélységeiben megismerkedni a honlappal!

 

Remélem sokan találnak újdonságot az ajánlóban és szeretnék ismét megkérni mindenkit, hogy hasonló gyűjtéseit adja közre ( Ez az e-mail cím védve van reklámlevelek ellen. Javascript-re van szüksége, hogy megnézze. ), hogy megoszthassuk egymással azokat. Addig is borult idő esetére jó böngészést kívánok!