Keresés: 
 
Főoldal
 
Láthatóság vizsgálata
Szerző:
Utolsó módosítás: 2005. October 27., Thursday

A programban az észlelők pontosan feljegyzik, hogy egy-egy alakzat mikor látszik, így nem csak az egyéni tapasztalatunkra lehet támaszkodni az észlelés megtervezésekor. Minden érdekes objektumról várunk adatokat, melyek csak egy bizonyos időszakban látszanak, de elsőbbséget élveznek a völgyek, a rianások és a dómok.

Az észlelés során rögzíteni kell az észlelt objektumot, az észlelés időpontját, a láthatóság mértékét, a távcső átmérőjét, az alkalmazott nagyítást és a légkör nyugodtságát.
A láthatóság mértékét egy ötfokozatú skálán kell megbecsülni:

1 (elégtelen)  egyáltalán nem látszott
2 (elégséges) minimálisan látszott
3 (közepes) nagyobb része látszott
4 (jó) majdnem az egész látszott
5 (kitűnő) teljesen jól látszott

A pontosság és az egységesség miatt csak vizuális, szűrő nélküli észleléseket tudunk elfogadni.

Természetesen ezeken kívül még rögzíteni kell az észlelő nevét, a használt távcsövet, a használt optikai segédeszközöket, és az egyéb, zavaró tényezőket a változócsillag észlelésnél megszokott jelölésekkel, de ezeket több, azonos műszerekkel végzett észlelés esetén elég egyszer megadni.
Az észlelés során nem kell rögzíteni a látottakat, de minden rajzot, digitális észlelést, vagy egy egyszerű leírást szívesen látunk.

Az eredményeket elég havonta beküldeni a rovatvezetőnek elektronikus, vagy papír alapú formában, minden hónap hatodikáig. Elektronikus beküldés esetén a könnyebb feldolgozhatóság érdekében kérjük, hogy az egyes mezők (alakzat neve, dátum, időpont UT-ben, láthatóság, átmérő, nagyítás, nyugodtság) vesszővel legyenek elválasztva. A papír alapú beküldéshez egy egyszerű táblázatot lehet letölteni honlapunkról.

Annak különleges jelentősége van, ha egy éjszaka többször is felkeresünk egy objektumot, különösen a dómok esetében.

Például:

 

Rimae Prinz, 2005.04.21, 20:12 UT, 2, 200, 247x, 6
Rimae Prinz A, 2005.05.19, 20:25 UT, 2,  200, 411x, 3


Az észlelések folyamatosan megjelennek a honlapon nyers, valamit feldolgozott formában is, valamint ha egy objektumról már elegendő észlelés gyűlt össze, akkor azt fel tudjuk használni az ajánlatnál is.

A programmal remélhetőleg elősegítjük a kezdők munkáját, és tapasztaltabbak is hasznát vehetik az eredményeknek.