Keresés: 
 
Főoldal
 
Újhold
Szerző:
Utolsó módosítás: 2010. February 02., Tuesday

Bár éppen tegnapra esett az év legfényesebb és legnagyobb teleholdja, a cím mégsem tévedés. Újra élet költözik a Hold Szakcsoport honlapjára. Görgei Zoli sokáig kerülgetett a kéréssel, hogy vállaljam el a honlap gondozását, és egy óvatlan pillanatomban igent mondtam a felkérésre. Időközben a belépéshez szükséges jelszót és az elkerülhetetlen technikai gyorstalpalót is megkaptam, úgyhogy minden adott, hogy 2 év pihenő után ismét friss tartalom kerüljön a honlapra.

A legfontosabb kérdés már csak az, mi is legyen ez a tartalom. A kérdés közel sem olyan könnyű, mint azt gondolnánk. Az észlelések közlése jelenleg a Meteor hasábjain történik, és azt gondolom, ez nagyon rendben van így. Az amatőrcsillagászok közösségi fóruma a Csillagváros, egy hasonló témájú, de szűkebb rétegeknek szóló honlap kialakítása szintén felesleges, hiszen a Csillagvároson külön csoport és fórum szól a Holdészlelőknek/Holdészlelőkről. A Holdészlelés általános tudnivalóit kiválóan dolgozza fel az Amatőrcsillagászok Kézikönyve,  ennek digitális újraközlése egyrészt felesleges, másrészt teljes mértékben ellenkezne a könyvolvasás melletti küzdelmem céljaival.

Éppen ezek miatt gondoltuk azt, hogy a jövőben a honlap elsősorban ismeretterjesztő célokat szolgálna. Mindenféle érdekességgel a Holdról, a Hold kutatásának múltjáról, jelenéről és remélhetőleg jövőéről, könyvajánlókról és mindenféléről, amit energiám enged. Az aktuális észlelési felhívások a Csillagvárosra kerültek át, ennek ellenére a tervek szerint útjára indítjuk a hónap krátere rovatot is.

 

Rengeteg ötlet van még, a jövőben sokat alakulhatnak majd a témák. Ugyanakkor a honlap továbbra sem sűrűn fog új tartalommal bővülni, reményeim szerint 1-2 hetente sikerül időt szakítanom rá. Azzal viszont nagyon nagy segítséget adhattok nekem, ha írásaitokat elkülditek ( Ez az e-mail cím védve van reklámlevelek ellen. Javascript-re van szüksége, hogy megnézze. ), mindenféléről, amit egyrészt szívesen megosztanátok másokkal, másrészt az előbb vázolt irányvonalnak megfelel. Emellett várok minden építő jellegű kritikát és jó tanácsot is, amivel minél érdekesebbé, színesebbé és élettel teltebbé tehetjük ezt a honlapot!

Segítségetek és figyelmeteket előre is köszönöm!

Tisztelettel,

Dr. Kolarovszki-Sipiczki Zoltán (a jövőben az egyszerűség kedvéért: Koz)