Keresés: 
 
Főoldal Cikkek Számítógépes programok A honlap leírása
 
A honlap leírása
Szerző:
Utolsó módosítás: 2005. September 01., Thursday

Nyitólap

A honlap nyitólapján jelennek meg a legfontosabb információk és a legfrissebb hírek. Az oldal tetején helyezkedik el egy vízszintes menü, amivel az összes funkció elérhető. Ha a kurzort a kiválasztott főmenü fölé visszük, akkor megjelennek ennek almenüi, ezekre kattintva érhetjük el a hozzájuk tartozó tartalmat.
A menü alatt jelennek meg a legfrissebb anyagok. Legfelül a híreink és a felhívásaink, alatta az ajánlatunk, az állandó észlelési programjaink, valamint a legújabb cikkeink találhatóak. Ajánlatot minden hónapban megjelenítünk, mely a Meteorban található havi ajánlaton alapul, de azt több hasznos adattal egészíti ki. A korábbi ajánlatainkat és a hó vége felé már fenn lévő következő ajánlatunkat az Észleléshez => Havi ajánlatunk menü alatt érhetjük el. Számos állandó észlelési programunk van. Ezek közül egy, véletlenszerűen jelenik meg a főoldal megnyitásakor, de az Észleléshez => Állandó észlelési programjaink menü alatt az összes elérhető.

A nyitólap alján találhatóak a legfrissebb és legérdekesebb cikkeink. Mindegyik cikknél megjelenik a szerző neve és a frissítés dátuma, így nyomon lehet követni a változásokat. Az írások címére vagy a hozzá tartozó képre kattintva érhetjük el a teljes cikket. Az összes publikációt a Cikkek menüpont alatt érhetjük el.

A nyitólap bal oldalán a Hold aktuális adatai valamint a legújabb frissítések felsorolása jelenik meg. A Hold adatainál legfelül a kísérőnk pontos fázisa számértékkel valamit egy kis vázlattal jelenik meg. Ez alatt az Évkönyvben,, „A Hold adatai" c. táblázatban szereplő adatok találhatók. A colongitudo és a libráció aktuális értékeit a táblázat adataiból interpolációval számítja ki egy program. A többi érték az aktuális nap 0 óra UT-jére érvényes. Ugyanezek az adatok egy másik időpontban a Hold adatai => Egy időpontra menüben nézhetőek meg. Az adatok alatt jelenik meg a legújabb frissítéseink felsorolása. Minden héten szombat/vasárnap van frissítés, de az aktuális információkat azonnal felrakjuk.

Menük

Az Észlelők menüben érhetjük el a holdészlelők adatait. Megjelenik a név, az észlelő városa, használt távcsövei, valamint hogy eddig összesen hány észlelést küldött be a szakcsoportnak. A táblázat a Meteorban megjelent összefoglalók alapján készült.
Az Észleléshez menüpontban találhatóak a régi és az új havi ajánlatok és az összes állandó észlelési program.


A Cikkek menüpontban találhatóak a cikkeink. Az írások több kategóriára vannak bontva, melyek az almenükkel érhetőek el: az Észlelési élményekben jelenítjük meg az észlelők nagy élményt nyújtó megfigyeléseinek a leírását. A Megfigyelési technikákban a rajzok és a digitális felvételek készítéséről és kidolgozásáról szóló cikkek találhatóak. A Számítógépes programok részben a különféle programok leírását, elemzését tartalmazó cikkek vannak. A honlap leírása is itt kapott helyet. Az Alakzatok almenüben a különböző holdi objektumok, objektumtípusok leírása található, pl. a rianásoké.
A Letöltések menüben különböző hasznos dokumentumokat, programokat helyeztünk el. Ilyen pl. az észlelőlap, segédtáblázatok vagy néhány térkép.
A Linkek menüben néhány hasznos oldalt soroltunk fel. Vannak köztük magyar és külföldi, a Holddal foglalkozó honlapok.
Az Észlelések menüben találhatóak az észleléseink. Az Archívum részben az összes elérhető észlelés észlelőnkénti bontásban található, míg a Láthatóság almenüben a Láthatóság Vizsgálata programunk észlelései kerültek fel.

A Hold adatai

A Hold adatai menüben a kísérőnk ephemeris adatai, fizikai adatai valamint az egyes alakzatok adatai jelennek meg. Az Egy időpontra almenüben egy tetszőleges időpontra lekérhetjük az Évkönyvben is szereplő, illetve az azokból interpolált adatokat. Az adatok mellett egy táblázatban az éppen a terminátor közelében lévő alakzatok fontosabb adatai jelennek meg. Az Alakzatok almenüben az egyes objektumok adatait kérhetjük le, vagy kiírathatjuk, hogy az alakzat mikor van a terminátor közelében. Egy űrlap segítségével háromféleképpen kereshetünk rá egy alakzatra: a nevére, az eredetére vagy a típusára. A keresési módot a megfelelő mező mellett lévő rádiógomb kijelölésével lehet kiválasztani. Pl. a magyar elnevezésű krátereket úgy listáztathatjuk ki, hogy az eredeténél rákeresünk a "hungarian" szóra.
Ha az egyik találat nevére kattintunk, akkor megnézhetjük, hogy mikor van a terminátor közelében. Egy űrlapon ki kell tölteni az évet és a hónapot, valamint beírhatjuk, hogy az objektum milyen messze legyen a terminátortól. Az adatok elküldése után megjelenik, hogy az adott hónapban melyik nap, hány órakor lesz az alakzat növekvő holdfázisnál (napkeltekor) és csökkenő holdfázisnál (napnyugtakor) észlelési szempontból a legjobb helyzetben.